Barion Pixel

A Tibeti hernyógomba a rákterápiában

A célzott kemoterápiás szerek megjelenésével a rákkezelés számos tumortípus esetében jelentős javulást ért el, azonban a rosszindulatú daganatok sajnos még mindig egy komoly, sokszor halálos kimenetelű betegségnek számítanak. Ebből kifolyólag az orvos által előírt kemoterápiát sokan természetgyógyászati kúrával egészítik ki. A természetes eredetű termékek területén számtalan kérdőjel található, egy japán kutatócsoport megpróbálta az egyiket megválaszolni – Van-e helye a Cordyceps sinensis gyógygombának (Tibeti hernyógomba) a rákterápiában?

A japán tanulmányban 101 olyan beteg adatait összegezték, akik a májrák egy típusában, hepatocelluláris karcinómában szenvedtek, és az orvosi kezelést természetgyógyászati termékekkel egészítették ki. A természetes anyagok, amiket egyénenként eltérő kombinációban használtak, a Cordyceps sinensis, különböző gyógynövény keverékek (pl. ginzeng, kudzu gyökér, rebarbara gyökér), magas antioxidáns tartalmú készítmények (pl. búzacsíra, zöld tea), és egyéb gyógygombák (mandulagomba stb.) voltak. Minden beteg legalább 2 természetes kiegészítőt használt, és a betegség előrehaladtával ez a szám jellemzően növekedett.

A betegek a tumor diagnózisának időpontjában különböző stádiumban voltak. A kiegészítők szedését 27%-uk az orvosi kezeléssel egyidőben kezdték el, a többiek már előtte átestek műtéti beavatkozáson, vagy egy korábban elkezdődött kemoterápiás kezelés után kezdték el a támogató kezelést.

Eredmények

A Tibeti hernyógomba igazolt eredményessége

A betegek közül 50-en összesen legalább 4 fajta természetes kiegészítőt használtak, 51-en pedig 3 félét, vagy annál kevesebbet. Azok a páciensek, akik minimum 4 készítményt fogyasztottak, jobb túlélési aránnyal bírtak, 3 év elteltével is a csoport több, mint a fele még életben volt. Ezzel szemben azok közül, akik maximum 3 készítményt használtak, alig több mint fél év alatt minden második páciens elhunyt.

Az adatokat tovább elemezve felfigyeltek arra is, hogy a túlélés akkor volt kedvezőbb, ha a 4 természetes alapanyag közül 1 a Cordyceps sinensis gyógygomba volt. Ennek oka a szerzők szerint részben a gombában található kordicepin (vagy cordycepin) hatóanyag volt, ami korábban bár bizonyított, igaz, akkor állatkísérletekben. A másik ok a gombák és növények összesített, szinergikus hatásában rejtőzhet, amikor a jótékony effektusok nem összeadódnak, hanem inkább összeszorzódnak.

A szerzők továbbá azt is megjegyzik, hogy a természetes készítmények a konvencionális kemoterápiát kapó betegek esetében hatékonyabban működhettek, ami alátámasztja, hogy a kiegészítőknek inkább az orvosi kezelés támogatásában, mintsem helyettesítésében lehet szerepük.

Összefoglalva a japán tanulmányt, bizonyítást nyert, hogy a Cordyceps sinensis gyógygombát is tartalmazó természetgyógyászati terápia megnövelheti a hepatocelluláris karcinómában szenvedő betegek túlélését, amennyiben az orvosi kezelés mellett, megfelelően alkalmazzák. Ahhoz, hogy általánosítani lehessen, még sok hasonló, tudományos igényességgel elvégzett kutatásra van szükség. Az eddig elvégzett állatkísérletek és további kutatások viszont reménykedésre adnak okot.

Tanulmány eredeti nyelven: