Barion Pixel
Homoktövis őssejt mobilizáló 1

Őssejt mobilizáló homoktövis

A homoktövis bogyója mára egyre kedveltebb, antioxidánsokkal csordultig teli gyümölcs. A szervezetre gyakorolt széleskörű jótékony hatását már az ókorban ismerték, a modern tudomány segítségével pedig újabb kapuk nyíltak meg, és úgy tűnik, a homoktövisen keresztül a szervezetünk őssejtjeiben rejlő regeneratív potenciált is az egészségünk javára fordíthatjuk.

A homoktövis tudományos neve Hippophae, a görög eredetű szó jelentése: fényes ló. Nagy Sándor makedón király ázsiai hadjáratai során, amikor a sérült lovakat homoktövis cserjével teli réteken pihentették, azok hamarabb rendbe jöttek, és szokatlanul fényes szőrrel bújtak elő, ami az egészségüket tükrözte. A homoktövist ezért magukkal vitték, és ültetvényeket hoztak létre a Balkánon, ahol beépítették a lovak, majd később a katonák étrendjébe is.

A homoktövis bogyójában megszámlálhatatlanul sok értékes anyag található, kiemelkedően magas a C-vitamin és a polifenol típusú antioxidánsok koncentrációja. A modern tudományos kutatások ezért magát a gyümölcsöt, és a belőle készült kivonatokat is vizsgálják. A következőkben egy izgalmas tudományos területen, az őssejtek világában tett megfigyelést mutatunk be.

Csontvelői őssejtek

A csontvelőben számos különböző típusú és elköteleződésű őssejt foglal helyet, melyek egy kis része folyamatos cirkulációban van: be tudnak lépni a vérkeringésbe, majd onnan a szövetekbe juthatnak, vagy akár vissza a csontba. A véráramba történő belépés a szervezetet ért sérülés, vagy intenzív sport következtében megnőhet, jelenlegi tudásunk szerint ezzel segítve elő a szöveti regenerálódást, melyben az őssejteknek alapvető funkciójuk van.

A homoktövis új oldala – őssejtek mobilizálása

A homoktövisben található polifenol típusú proanthocianidin vegyületek szintén képesek az őssejtek mobilizálásának elősegítésére, egy 2018-as kutatás szerint a fogyasztásuk után ugyan is megnőtt a keringő őssejtek száma a vérben.

A kísérletek során egészséges önkéntesektől vettek vért egy polifenolokban gazdag homoktövis kivonat fogyasztása előtt és után. A vér sejtes elemeit ezután ún. áramlási citométerrel vizsgálták, ahol a sejtek egyesével haladnak el egy lézer előtt, a kapott jel pedig a sejtek felszínéről ad információt, beazonosíthatóvá és számolhatóvá téve őket.

Homoktövis őssejt mobilizáló 2

Mely őssejtek száma nőtt meg?

Négy őssejt populációt vizsgáltak. Ezek nevei mellett az azonosításukra szolgáló sejtfelszíni markerek láthatók, és a mobilizáció mértéke.

1a) Hematopoietikus őssejtek, nagyfokú differenciációs képességgel

  • Markerek: CD34+; alacsony CD45 expresszió, CD309+
  • Mobilizáció: 19%-os növekedés, statisztikailag nem tekintették jelentősnek.

1b) Hematopoietikus elődsejtek, kisebb fokú differenciációs képességgel

  • Markerek: CD34+; alacsony CD45 expresszió, CD309-
  • Mobilizáció: 24%-os egyértelmű növekedés.

2) Endothél őssejtek

  • Markerek: CD31+; CD45-; CD309+
  • Mobilizáció: 33%-os egyértelmű növekedés.

3) Mezenchimális őssejtek

  • Markerek: CD45-; CD90+
  • Mobilizáció: 21%-os növekedés, ami statisztikailag határesetnek számított.

A hematopoietikus őssejtek tipikusan vérsejtekké, az endothél őssejtek érfal sejtekké, a mezenchimális őssejtek pedig legtöbbször csont, izom vagy zsír irányba tudnak differenciálódni a szöveti regenerálódás folyamatában.

Mi a mechanizmus?

A proanthocianidinek flavonoid egységekből épülnek fel, ezért 3 dimenziós felépítésük az egyszerűbb szerkezetű antioxidánsokhoz képest további tulajdonságokkal ruházhatja fel őket, mely szükséges lehet a mobilizáció eléréséhez. Hatásukat feltételezhetően úgy fejtik ki, hogy olyan receptorokhoz kapcsolódnak, amivel az őssejtek „kapaszkodnak”, így a kapaszkodót megszüntetve elősegíthetik az őssejtek véráramba történő belépését.

A homoktövis proanthocianidinek önmagukban is jelentős, de nem kirívó mobilizáló hatást mutattak: a keringő őssejtek száma a fogyasztás után 120-130% lett. Proanthocianidinek a szőlőhéjban és szőlőmagban is nagy mennyiségben vannak jelen, továbbá más növényi alkotók vizsgálatakor is figyeltek már meg hasonló hatást. Ezek a növényi hatóanyagok egymással kombinálva egy erőteljesebb mobilizációt eredményezhetnek.

A vérkeringésben megjelent őssejtszám növekedés magyarázatot adhat arra, miért regenerálódtak Nagy Sándor megsérült lovai meglepően gyorsan a homoktövis levelének és bogyójának fogyasztásától. Így mindent összevetve a homoktövist érdemes becsempészni étrendünkbe, hogy részesüljünk a pozitív egészségügyi hatásaiban.

Az eredmények forrása, ahol egy angol nyelvű video is segítségünkre van: