Barion Pixel
gránátalma diéta

Mediterrán diéta, mint a hosszú élet titka?

A hagyományos mediterrán diéta köztudottan szívbarát, amit alátámaszt, hogy a Földközi-tenger partvidékén élők körében jellemzően kisebb a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, és a 100 éves kort is sokan elérik. A mediterrán diéta egyik fontos eleme a rendszeres gyümölcsfogyasztás. Kiemelkedő jelentőséggel bír a gránátalma és a szőlő, melyek a polifenolok, és azon belül is a flavonoidok kiváló forrásai.

A mediterrán diéta egészséges

A mediterrán térség lakói hagyományosan sok halat, olívaolajat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Sokan ennek tudják be azt a tényt, miszerint egyes olasz és spanyol településeken kiemelkedően magas az emberek élettartama. Az egyik leghíresebb falu a Dél-Olaszországban található Acciaroli, ahol a lakosság több mint 10%-a elmúlt 100 éves. Az orvosi vizsgálatok szerint az itt élők vérkeringési rendszere az átlagosnál sokkal jobb állapotban van.

A mediterrán diéta népszerűsége, és így az elfogyasztott növényi antioxidánsok mennyisége is csökkenő tendenciát mutat az 1960-as évektől kezdve. Egy madridi kutatócsoport ezért feltette a kérdést: vajon mi történne, ha az emberek visszatérnének a hagyományosan magas antioxidáns bevitelhez? A különbség pótlását egy gránátalmalé-szőlő sűrítmény formájában tervezték meg.

Eredeti tanulmány (angolul): Egy magas antioxidáns tartalmú gyümölcslé rendszeres fogyasztása javít az oxidatív stressz státuszon »

mediterrán diéta
A gránátalma és a szőlő a mediterrán diéta...

...akár friss gyümölcs formájában, akár italként; legyen szó gyümölcsléről vagy borról. A gránátalmában ráadásul több olyan „szívbarát” növényi antioxidáns található (ellagitanninok), amik jellemzően csak egyes bogyós gyümölcsökben és magvakban fordulnak elő, ezért a legtöbben nem viszünk be nagy mennyiségben belőlük az étkezések során.

Csökkenthető-e diétával az oxidatív stressz?

Az idézett tanulmány egy feltáró klinikai vizsgálat volt, ahol azt nézték, a gyümölcslé sűrítmény csökkenti-e az egyébként egészségesen élő fiatal felnőttek szervezetében az oxidatív stressz mértékét. Erre egyrészt a vérplazma antioxidáns kapacitásából, másrészt a vérkeringésben szállított lipidek (zsírok, koleszterin) oxidációjának mértékéből lehet következtetni.

Alacsonyabb antioxidáns kapacitás során az érrendszer kitettebb a szabadgyökök roncsoló hatásának, fokozódhat a lipidek oxidációja, elindítva az érelmeszesedés folyamatát.

A kísérletben 14 férfi és 14 nő vett részt. Mind egészségesek voltak, és mentesek a kardiovaszkuláris kockázati tényezőktől (megfelelő vércukor-, koleszterin- és májenzimszint értékek, normál testtömeg index és vérnyomás, nem dohányoztak és csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt).

gránátalmalé

A résztvevőknek a kísérlet alatt 8 héten keresztül minden nap annyi gránátalma-szőlőlé italt kellett fogyasztaniuk, hogy az előzetesen felmért értékek alapján a hagyományos mediterrán étrendnek megfelelő szintű antioxidánst vigyenek be – ez átlagosan 60%-kal növelte a napi antioxidáns bevitelüket.

Antioxidánsok és szabadgyökök mérése

A vérplazma antioxidáns kapacitásának meghatározása az ún. FRAP módszerrel történt, amit széles körben alkalmaznak, ha biológiai minták antioxidáns tartalmát kell megmérni. Azt nézték, mennyi oxidált vas iont volt képes a résztvevők vérplazmája kisebb oxidációs fokúvá redukálni.

A vérben keringő lipidek a szabadgyökökkel elreagálva oxidálódnak, elveszítik eredeti funkciójukat, miközben a malonaldehid nevű káros melléktermék keletkezik. A malonaldehid szintén egy nagyon reaktív szabadgyök, mely képes tönkretenni az enzimeket és sejtmembránokat, ezzel további károkat, és akár sejthalált okozva. A lipidek oxidációját a vérplazma malonaldehid szintjén keresztül lehet felmérni.

Eredmény: a közel 2 hónapos gyümölcslé kúra után átlagosan:
  • az antioxidáns kapacitás (vas redukálása) 2,15-szörös értékre nőtt
  • a vérplazmában a lipid oxidáció (malonaldehid szint) 29%-kal csökkent.

A szerzők szerint leginkább a polifenoloknak, flavonoidoknak, és kisebb mértékben a C-vitaminnak volt köszönhető a javulás. Ennek oka, hogy az antioxidánsok mind a lipidek oxidációját, mind a káros melléktermékek – pl. az imént említett malonaldehid – roncsoló hatását semlegesíthetik.

Habár a tanulmány résztvevői mind egészségesnek tekinthetők, az oxidatív stressz szintjük így is sokat javult. Az antioxidánsokban dús diéta esetükben hosszútávon lehet jövedelmező hatással a szívre és az egész érrendszerre, ugyan is…

…az érelmeszesedés, és maga az öregedési folyamatok is lelassíthatók, kitolhatók.

A gránátalmát nem csak gyümölcsléként, gyümölcsként is érdemes fogyasztani. Kitűnő alapanyag különböző salátákhoz, használjuk bátran. Itt egy pár ínycsiklandozó tipp képek formájában.