Barion Pixel
flavonoid koronavírus

Koronavírus elleni flavonoidok – hol tartunk?

A zöldségek és gyümölcsök egészségességét részben a flavonoid tartalmuk adja, ezért a flavonoidokat kiemelt figyelem övezi. Általános vírusellenes (pl. influenzaellenes) hatásuk bizonyított, sőt, a korábbi 2003-as és 2012-es koronavírusokon végzett kísérletek alapján a COVID-19 elleni küzdelemben is fontos szereplők lehetnek koronavírus ellenes hatásuk miatt.

A COVID-19 betegséget okozó újfajta koronavírust SARS-CoV-2-nek is nevezik. Ebben a vírusban több olyan vírusfehérje is található, amire a gyógyszerkutatók célpontként tekintenek, és megpróbálják a funkciójukat gátolni – habár mindezidáig csak felemás sikerrel. Ilyen pl. a tüskefehérje (spike protein), amivel a vírus az emberi sejthez tapad, és segítségével be is jut a sejt belsejébe. Egy további célpont a vírus fehérjehasító enzimkészlete (pl. a 3CL proteáz), ami pedig ahhoz kell, hogy a vírus a sejtbe való bejutás után sokszorozódjon.

Koronavírusokra ható flavonoidok listája

A következőkben olyan flavonoidokat mutatunk be, amelyekről a tudományos tanulmányok valószínűsítik, hogy mind a COVID-19 betegség megelőzésében, mind a lefolyásának az enyhítésében részt vehetnek.

koronavírus ellenes quercetin

A KVERCETIN (QUERCETIN) a 2003-es SARS koronavírus, és a 2012-es MERS koronavírus 3CL proteáz nevű fehérjehasító enzimét hatékonyan gátolta. Ebből kiindulva sikerült egy szimulációs modellel bizonyítani, hogy a jelenlegi COVID-19 világjárványt okozó koronavírus 3CL ezimét is blokkolja, ezáltal lassítva az új vírustestek létrejöttét a szervezetben. További megfigyelések arra engednek következtetni, hogy a kvercetin és a C-vitamin egymás hatását erősítve a megelőzésben és a kezelésben is támogatják a szervezetet. Tudománytörténeti érdekesség pedig, hogy mind a C-vitamin, mind a flavonoidok jótékony hatását a magyar Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert és kollégái fedezték fel. Kvercetin források pl. alma, vöröshagyma, cseresznye, málna.

A MIRICETIN (MYRICETIN) korábbi kutatások szerint szintén hatásosnak bizonyult több vírus ellen, ezért nem csoda, hogy a koronavírussal kapcsolatban is górcső alá került. Molekuláris dokkolási technikát alkalmazva fény derült rá, hogy gátolhatja a koronavírus sejtekbe történő bejutását. A miricetin az ACE-2 receptort – ami az emberi sejteken az ajtót jelenti a vírus számára – köti le. Ebben az esetben a vírus tulajdonképpen lepattan a sejtről, kisebb hatásfokkal fog zajlani a fertőzés. A miricetin bevitele a fertőzés megtörténte után is hasznos lehet, a szakirodalom szerint képes lehet az immunrendszer helytelen működéséből származó citokinvihart enyhíteni. Miricetin tartalmaz többek között a kékáfonya, eper, pirospaprika, paradicsom. 

koronavírus ellenes myricetin
flavonoid koronavírus gyömbér

A KEMPFEROL flavonoidot már régebb óta vizsgálják a felső légúti vírusos fertőzésekkel szemben betöltött szerepe miatt. Az eredmények alapján önmagában is hatásosnak tűnik erre a célra, a kvercetinnel és a szintén antioxidáns rezveratrollal (ld. következő) együtt alkalmazva viszont többszörösére is nőhet az influenzavírus ellenes hatása. Az in silico (számítógéppel végzett) molekula dokkolás a kempferolt és a kempferol-glikozidokat az új típusú SARS koronavírus lehetséges megfékezőiként azonosította. A kempferol az előzetes eredmények alapján a koronavírus 3CL fehérjehasító enzimét gátolhatja, valamint csökkentheti a vírusnak az emberi sejtek felszínére történő bekötését (a tüskefehérje és az ACE-2 receptor kötődésének megakadályozásával), valamint gyulladáscsökkentő választ is ki tud váltani a szervezetből. Megtalálható pl. az uborkában, málnában, gyömbérben.

A REZVERATROL (RESVERATROL) egy nem flavonoid típusú polifenol, ez az a növényi hatóanyag, ami miatt a napi 1 pohár vörösbort egészségesnek tartják. A rezveratrol a vírus sejtbe történő bejutását akadályozza meg, a tüskefehérje és az ACE-2 receptor közé ékelődve. Gyulladáscsökkentő-szerű hatása miatt a vírusfertőzés szövődményeit enyhítheti, beleértve a tüdőembólia okozta szívelégtelenséget és a különböző idegi károsodást. A rezveratrol a szív- és érrendszer támogatója, a COVID-19 kockázati tényezőjét ebből kifolyólag csökkentheti. Megtalálható a vörösszőlő héjában, vörösáfonyában, mogyoróban.

flavonoid koronavírus resveratrol
flavonoid koronavírus zöld tea
EPIGALLOKATEKIN-GALLÁT (EGCG) a teában és a csokiban is megtalálható polifenol, a többi flavonoidhoz képest viszonylag magas koncentrációban lehet jelen a vérplazmában, ami hatás szempontjából előnyös. Az EGCG nem csak számítógépes szimulációban volt ígéretes, laboratóriumban végzett kísérletekben a 2003-as, jelenlegihez nagyon hasonlító SARS vírus fő protein hasító enzimét (3CL) is gátolta. A kölcsönhatás a számítások alapján még a Remdesivir gyógyszernél is erősebb volt, ami igazolja a potenciális felhasználását. Az EGCG a cukorbetegek esetében segít stabilizálni a vércukorszintet, így csökkentve a súlyos kimenetelű betegség kockázatát.

LUTEOLIN. Számítógéppel elvégzett szimuláción alapuló számolások szerint a luteolin a vírus 3CL proteázhoz a Remdesivir szernél jobban, a Ribavirinnél pedig rosszabbul kötődik, ami azért így is egy jelentős eredmény, hiszen potenciálisan gátolhatja a vírust. Emellett a tüskefehérjéhez nagy affinitással kapcsolódik, ami a vírus fertőzőképességét csökkenti. A luteolin a gyulladási faktorok szabályozását is jó irányba befolyásolhatja. Ennek és antioxidáns hatásának köszönhetően főleg a központi idegrendszert védi a komplikációktól. Példaként a zeller, brokkoli, étkezési paprika és a cékla is tartalmazza.

flavonoid koronavírus luteolin

A fenti lista egy rövid betekintést nyújt a koronavírus elleni flavonoidok kutatási fázisába. Jelenleg a tudományos irodalomban nagyon kevés olyan információ jelent meg, ami konkrét eredményekről számol be, az azonban jól látszik, hogy a korábbi, mostanihoz hasonló vírusoknak nemcsak a fertőzőképességét, de az emberi sejteken belüli sokszorozódását is képesek lehetnek lassítani, ezzel időt nyerve az immunrendszerünknek és az orvosok számára. Ami biztos, hogy további kutatások sora fog a közeljövőben megjelenni, amik várhatóan még tovább fogják erősíteni a flavonoidokba vetett bizalmat.

A flavonoidok más vírusok ellen is felléphetnek. Kattints a következő posztra, ha szeretnél többet megtudni:
ALOE VERA: influenza elleni védelem és szép bőr egyben