Barion Pixel
Aloe vera levél

Aloe vera: influenza elleni védelem és szép bőr egyben

Az Aloe vera a Jóreménység fokáról származó pozsgás növény, elsősorban a leveleiből kinyert kocsonyás anyag külsőleg történő felhasználásáról ismert. Használatos égési sérülések, horzsolás, sebgyógyulás, napégés esetén. Személyes tapasztalatom, hogy karcolásra kenve mindig gyorsabban gyógyult a sebem, és nem gyulladt be, nem viszketett annyira.

Kleopátra szép bőrének legendás titka

Kleopátra szépsége 2 római uralkodót is rabul ejtett. Bőre szépségének ápolására a legenda szerint minden nap tejben fürdött. Habár ezt a legendát lehet, hogy csak az ellenségei terjesztették, hogy a nép szemében rossz színben tüntessék fel a tej pazarlása miatt, egy másik legenda, miszerint az Aloe vera leveleit használta hidratálóként, sokkal inkább igaznak bizonyulhat.

Az Aloe vera új oldala

Az Aloe vera levelének kivonata nem csak nyugtatja a sérült bőrfelületet, megfigyelések szerint antibakteriális és vírus ellenes hatással is rendelkezik, így a seb befertőződését is gátolja. És itt el is jutottunk a lényeghez: újabb kutatások szerint nem csak külsőleg, belsőleg alkalmazva is megtartja a vírusellenes hatását.

Tudományos igazolás

A Koreai Orientális Medicina Intézet munkatársai egy kísérletben kétféle influenza törzzsel fertőztek meg laboratóriumi sejttenyészeteket. Az egyik a H3N2 variáns, a másik a H1N1 törzs volt, ami onnan lehet ismerős, hogy az emberre is veszélyes madárinfluenzával közeli rokonságban van. A sejttenyészeteket a vírusfertőzés során Aloe vera kivonattal is kezelték.

Az influenzafertőzés sejtszinten

Az influenzavírus, miután megfertőzte a gazdasejtet, megpróbálja átvenni az irányítást. A gazdasejt ezellen úgy küzd, hogy megpróbálja „megenni” a sejtplazmába bejutott vírust (tudományosan fogalmazva beindul a vírusrészecskék elleni autofágia). Azonban, amit a gazdasejt nem tud, hogy ez a módszer hiába alkalmas több más típusú vírus ellen, az influenzavírus pont ettől aktiválódik, ugyan is a létrejövő kis „gyomrocskák” (autofagoszómák) megfelelő környezetet biztosítanak a vírus örökítőanyagának kieresztésére. Az így aktiválódott vírus információ átveszi az irányítást a gazdasejt felett, arra kényszerítve, hogy a saját funkciója helyett a vírus sokszorosítása legyen a feladata.

Kísérlet eredménye

Az autofágia folyamatának befolyásolása a fentiekből kiindulva az influenzafertőzés súlyosságának enyhítésével kecsegtet, és az eredmények alapján a kutatók arra következtettek, hogy az Aloe vera ezen a folyamaton keresztül fejti ki influenza ellenes hatását.

48 órával a H1N1 fertőzés után:
  • a gazdasejtek kb. 30%-a elpusztult, ha nem kezelték őket,
  • de csak kb. 5%-a pusztult el, ha Aloe vera kivonatot kaptak.
48 órával a H3N2 fertőzés után:
  • a gazdasejtek kb. 35%-a elpusztult, ha nem kaptak kezelést,
  • de csak kb. 10%-a pusztult el, ha Aloe vera kivonatot kaptak.
aloe vera green leaves

Ennek az oka pedig az volt, hogy az Aloe vera kivonat hatásaként a sejtekben 5-ször kevesebb vírus volt jelen 48 óra után, tehát a növény aktív hatóanyagai valóban korlátozták a vírus sokszorozódását.

Mi az Aloe vera vírusellenes hatóanyaga?

Az Aloe vera kivonatot megvizsgálva 3 olyan aktív hatóanyagot találtak, amelyek a számítógépes szimulációk szerint pont annak a vírusfehérjének a kifejeződését gátolták, ami a gazdasejt „gyomrocskáiban” aktiválódik. Ezek a hatóanyagok mind a flavonoidok családjába tartoznak:

  • Quercetin (kvercetin): kb. 50%-os gátlás
  • Kaempferol (kempferol): kb. 40%-os gátlás
  • Catechin (katekin): kb. 25%-os gátlás.

A kísérletekben a Ribavirin antivirális szer volt a kontroll, ami kb. 30%-os gátlást ért el, vagyis a flavonoidok közül kettő is hatásosabbnak tűnik. A quercetin és a kaempferol vírusellenes hatásáról már írtunk, ezek a növényi hatóanyagok ugyan is akár a koronavírust is képesek gátolni, így jelentőségük tovább nőtt. (Lásd: KORONAVÍRUS ELLENES FLAVONOIDOK – HOL TARTUNK?).

aloe vera leaf 2

Az Aloe verát tehát nyugodtan fogyasszuk étel/ital formájában is, vagy étrendkiegészítőkben, amennyiben szeretnénk tenni valamit az influenza fertőzés ellen, de gyomorfekély és emésztési panaszok is orvosolhatók vele.

A tudományos cikk forrása: Az Aloe vera hatóanyagai gátolják az Influenza A vírus replikációját.