Barion Pixel
Fukodián Őssejtek Mozgósítása

Fukoidán: őssejtek mozgósítása és érfalvédelem

A barna algában és más tengeri élőlényekben lévő jellegzetes poliszacharid a fukoidán

Akárcsak a cellulóz vagy a keményítő, a fukoidán is apró cukorgyűrűkből kialakuló láncokból épül fel, azzal a különbséggel, hogy a vízoldhatóságát növelő szulfátcsoportok kapcsolódnak a gyűrűkhöz.

A tengeri alga gyógyászati célú felhasználásának nyomai több, mint 10 ezer évvel ezelöttre nyúlnak vissza. A mai Chile területén, Monte Verde környékén végzett régészeti feltárások során algapépet találtak, amit a leletek szerint más növényekkel keverve nyersen vagy főzve is fogyasztottak. A barna alga széleskörű ismertsége ellenére csak lassan alakult ki körülötte a modern tudományos érdeklődés. A fukoidán kutatásnak a japánok adtak egy óriási lendületet az 1990-es években, amikor a tumorellenes hatásáról írtak tanulmányokat.

A rákterápiában kifejtett szupportív hatást azóta több esetben sikerült bemutatni. A ciszplatinnal kezelt tüdőrákos betegeknél a fukoidán szedése sikeresen lelassította a tumor progressziót. Áttétes vastagbél daganatok kezelésében is támogatást nyújtott, trendszerűen javult a betegek állapota, és csökkentek a kemoterápia mellékhatások. Emlőtumoros betegek esetében arra a megállapításra jutottak, hogy a tamoxifen és letrozol terápia mellett biztonságosan használható a fukoidán.

A fukoidán legismertebb forrása a barna alga. A barna algát akár nyersen, főzve vagy savanyitva is fogyasztják. Főleg az ázsai konyhában népszerű étel, de egyre gyakrabban kerül a nyugati országok asztalára is.

Fukoidan_research

A szervezetünkben többféle őssejttípus is létezik.

Az immunsejtek és más vérsejtek létrejöttéért az ún. hematopoietikus őssejtek felelnek. Ezeknek az őssejteknek a csontvelő a gyűjtőhelyük, azonban kis számban megtalálhatók a véráramban is. Amikor a szervezetnek szüksége van rájuk, akkor mozgósítja őket, és számuk megnő a vérkeringésben. A megfigyelések szerint az őssejtek fokozott mozgósítása gyorsabb felépüléshez vezethet, amit a szervezet regenerációs kapacitásának növekedésével magyaráznak, de a csontvelői őssejt donorok is átesnek őssejt mobilizációs beavatkozáson, amiben a fukoidán az egyik természetes, mellékhatások nélküli alternatíva lehet.

Őssejtmobilizáció felnőtt önkéntesekben
Amikor egészséges felnőttek fukoidánt fogyasztottak, csupán 4 nap alatt egy cseppnyi vérükben (50 mikroliter) 82 darabról 92-re nőtt a hematopoietikus őssejtek száma. (Tudományos szemmel nézve a CD34+ sejtek száma). Bár ez a 10% fölötti emelkedés elsőre kis eredménynek tűnhet, fél liter vér esetében ez már 100 ezer sejttel többet jelent.

Érelmeszesedést gátló hatás és érfal elődsejtek mozgósítása
Egy, az előzőnél hosszabb távú kutatásban, hogy a külső körülményeket a lehető legjobban kizárják, modellállatokkal végeztek kísérleteket. Egy olyan egértörzzsel dolgoztak, ahol az egerek hajlamosak voltak az érelmeszesedésre. Az állatok 12 hétig éltek egészségtelen, zsíros diétán, majd megvizsgálták az erek állapotát:

  • a csak zsírdús élelmet kapó állatoknál az aorta falának kb. 5%-án jelentek már meg lerakódások,
  • akik a táplálékkal fukoidánt is kaptak, kb. 2%-os volt az aortán az elmeszesedett felület.

A fukoidán ezt a hatást feltételezhetően a zsíranyagcserébe történő beavatkozással tudja elérni, felgyorsítva a lipidek metabolizmusát.

De van egy ennél izgalmasabb elmélet is: lehet, hogy a fukoidán további őssejtek mobilizációján keresztül fejti ki a jótékony hatását. Szintén egereknél figyelték meg, hogy a fukoidán az érfal őssejtek és a szív őssejtek mozgósítására is képes volt (tudományos nevükön endotheliális és kardiális progenitorok, CD133 ill. cKit pozitív sejtek), számuk a fukoidán fogyasztást követően a vérkeringésben 70%-kal, ill. 25%-kal emelkedett meg. A kísérletben a keringő őssejtszám növekedés egy beültetett szerv esetén segítette a normál vaszkularizáció fenntartását, és a begyulladt érfal elpusztult sejtjeinek helyén új sejtek jöttek létre.

A fukoidán tehát egy nagyon izgalmas biomolekula, számos előnyös tulajdonsággal, gyakorlatilag mellékhatások nélkül. Őssejtmobilizáló képessége várhatóan tovább fokozható további természetes anyagokkal. Amennyiben olvasnál még hasonló cikket, kattints egy korábbi bejegyzésünkre:
ŐSSEJT MOBILIZÁLÓ HOMOKTÖVIS – Nagy Sándor lovaitól az őssejtekig 

A posztban szereplő tudományos kísérletek az alábbi cikkekben találhatók meg: