Barion Pixel

Az Amazonas kincse – kőtörőfű veseköves betegeknek

A vesekő kialakulása komoly szövődményekhez vezethet, erős fájdalom, és akár vesegyulladás, veseelégtelenség lehet a következménye. A köveket, amíg kisebbek, meg lehet próbálni kihajtani, súlyosabb esetben azonban műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. Ennek elkerülése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, és a vesekövek kialakulásának visszafordítására, amiben segítségünkre lehet egy régidők óta használt gyógynövény, a kőtörőfű.

A kőtörőfű a világ számos pontján elterjedt, ami a népi felhasználásában is jól tükröződik, hiszen az Amazonas-medence területétől kezdve Indián át Kínáig régóta ismerik. Így van ez Brazíliában is, ahol évszázadok óta a vesekövek kezelésére használják. Tekintve, hogy az Amazonas erdőiben is őshonos, és népszerű növényről van szó, a dél-amerikai országban több tanulmány keresi a módot, hogyan lehetséges a vesekövek orvosi kezelésének kiegészítőjeként, vagy akár helyettesítéseként használni.

Egy 2018-ban megjelent tanulmány, ami a Sao Paulo-i Egyetem Orvostudományi Kar 3 csoportjának közös munkája, szintén erre a kérdésre kereste a választ.

A kísérletben 56 vesekőtől szenvedő beteget vizsgáltak. A résztvevők átlagéletkora 44 év volt, a legfiatalabb 18, legidősebb 60 éves. A kísérlet 26 hétig tartott, és a vesekövek méretének és számának csökkentésének céljából csak a kőtörőfű kivonatát használták. Ebből kifolyólag a kísérletbe kizárólag azokat a betegeket válogatták be, akiknél feltételezhető volt, hogy a 26 hetes időtartam alatt nem éri el a kövek mérete azt a kritikus szintet, amikor invazív beavatkozásra lenne szükség.

A kezelésnek 3 szakasza volt, mindhárom alatt alapos vizsgálatoknak vetették alá a pácienseket.

  1. Az első a kezdeti megfigyelés, amikor a kőtörőfű használata előtti állapotot mérték fel, hogy legyen mihez viszonyítani a kezelés kimenetelét.
  2. A második szakasz a kőtörőfű 12 hétig tartó szedése volt. Ezalatt 2 hetes kőtörőfű szedési és 1 hetes pihenési ciklusok váltották egymást, és havi egyszer meg kellett látogatni az orvost. A kőtörőfű kivonatot a betegek szárított formában kapták meg kis tasakokban, amit teaként, forróvízben oldva kellett napi kétszer meginniuk.
  3. A harmadik a „mosási” periódus volt, ez 12 hétig tartott, és a résztvevők ez idő alatt nem fogyaszthattak kőtörőfű készítményt.

Biztonságosság

A kőtörőfű szedése általánosságban biztonságosnak mondható. Többen is beszámoltak enyhébb mellékhatásokról, ez azonban egy esetben sem volt olyan mértékű, hogy a kezelést fel kellett volna függeszteni, mind az 56 beteg végigcsinálta a kúrát.

A kísérlet alatt a májenzimek szintjében nem történt emelkedés, vagyis a kőtörőfű nem volt toxikus a májra. Ezzel egybecsengenek más kutatások is, a kőtörőfű ugyan is feltételezhetően rendelkezik egyfajta májvédő funkcióval.

Eredmények

A vesékben megfigyelt kövek száma a betegek 68%-ánál csökkent, vagy egyenesen megszűnt. Kiinduláskor betegekre leosztva 3,2 követ figyeltek meg, ami 2-re mérséklődött a kőtörőfű fogyasztás szakaszának végére. A harmadik szakasz leteltével azonban lassan, de újra megindult a kőképződés, 2,2 követ számoltak meg átlagosan betegenként. A kövek távozását közvetett módon a mellékhatások egy része (hasi fájdalom, enyhe hematuria) is alátámasztotta.

A kövek mérete hasonló tendenciát mutatott. A kezdeti 15,6 mm átlagos átmérőjű kövek közül a második szakasz végére megmaradtak 9,4 mm átlagos átmérővel rendelkeztek, ami a harmadik periódus végére 11,2 mm-re nőtt.

A kőtörőfű a tanulmány alapján tehát valóban hozzájárulhatott a betegek állapotának javulásához, a szedése alatt mind a kövek száma, mind mérete jelentősen csökkent. Sajnos azonban a készítmény szedésének abbahagyásával a jótékony hatás is megszűnni látszik, ezért további kutatások feladata, hogy felderítse az optimális kőtörőfű használatot.

Feldolgozott cikk: