Barion Pixel

Ihat alkoholt, aki köszvényes?

A köszvényről sokan nem is sejtik, hogy a lakosság jelentős részét érinti, vagy hogy a fájdalmas ízületek jelentkezésén túl az öregedést is felgyorsítja. Fiatal korban ritka, és főleg genetikai tényezőkre vezethető vissza, de az 50 év feletti korosztálynál már akár minden tizedik embert érinthet, ezért nem árt tisztában lenni a köszvény természetével.

Az emésztés során a purin vegyületek húgysavvá bomlanak, és a vizelettel távoznak. Ha azonban a vesék valami oknál fogva nem képesek megfelelő mennyiségben kiválasztani, megnő a koncentrációja a vérben, és az oldhatósági szint fölé kerülve a húgysav apró tűszerű kristályokat képezve kicsapódik az ízületekben. A szúrós kristályok ízületi gyulladáshoz vezetnek, amit köznapi nevén köszvénynek hívunk.

Ha a köszvény egyszer már kialakult, a kiújulás elkerülése végett a táplálkozási szokások, vagy akár az egész életmód megváltoztatására is szükség lehet. Ez elsőre drasztikusnak tűnik, de a köszvény szövődményeihez képest – az egyre gyakrabban, sokszor az éjszaka közepén jelentkező köszvényes rohamok, ízületi eredetű mozgáskorlátozottság, vesekő, veseelégtelenség – már nem is tűnik nagy árnak.

A köszvényre hajlamosoknak a húsok, belsőségek és tenger gyümölcsei kisebb, valamint a zöldségek és gyümölcsök nagyobb arányú fogyasztása javasolható. Bár ezek a változtatások valóban közrejátszhatnak a rizikócsökkentésben, az alkoholfogyasztás minimalizálásával, vagy inkább teljes beszüntetésével sokkal jelentősebb eredményt lehet elérni, az alkohol ugyan is számottevően lassítja a húgysav kiválasztását.

Sör, bor, pálinka? Nem ebben a sorrendben!

Olaszországban, Norvégiában és Ausztráliában végzett csoportos tanulmányok eredményeit összevetve elmondható, hogy az alkoholos italok közül a sör az, ami leginkább megnöveli a köszvény kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát. Ennek magyarázata, hogy a sörnek magas a purin tartalma, így a húgysav egészséges szinten tartása 2 oldali támadás alatt áll. A töményeknél és a bor esetében már kevésbé egyértelmű a helyzet. Az biztosan elmondható, hogy főleg a férfiak, és a menopauzán átesett nők a leginkább kitettek. A legkisebb rizikó a háromból 2 tanulmány szerint (norvég, ausztrál) a borhoz köthető, az olaszoknál viszont a tömények jelentettek kisebb rizikót.

A különbség talán a tömény italok fogyasztási módjától függ.  A tömény italok fruktóz tartalmú cukorszirupos koktél vagy long drink formájában ugyan is szintén dupla támadásnak tekinthetők, mivel a fruktóz lebontásával párhuzamosan sok purin, így sok húgysav is keletkezik, tovább terhelve az alkohollal így is küzdő vesét.

A tanulmányokat átolvasva úgy tűnik, a köszvény és az alkoholfogyasztás nem férnek meg egymás mellett. Ezen sajnos az a tény sem változtat, hogy egészséges embereknél a sör mérsékelt fogyasztása egyfajta „vesetisztítóként” funkcionál, pláne, hogy ebben az esetben is egy pohárnál (és nem korsónál) húzzák meg a határt.

Ausztrál és norvég tanulmány:
Olasz tanulmány: