Barion Pixel
visszafordítható bőröregedés

Visszafordítható bőröregedés menopauza után

A menopauzához vezető változó kor során a bőr öregedése, így az elasztin- és kollagénvesztés a többszörösére gyorsul. A kedvezőtlen folyamat kiváltó oka leginkább az ösztrogénszint fokozatos csökkenéséhez köthető. Megfelelő felkészüléssel és a menopauza utáni tudatos életmóddal azonban el lehet érni, hogy a változó kor ne a fiatalosság végét jelentse.

A változó kor

A menopauza egy fontos állomás a nők életében. Nem csak azért, mert megszűnik a természetes úton történő fogamzás lehetősége, hanem azért is, mert az ösztrogénszint csökkenésével a női szervezet számos további biológiai változáson megy keresztül, melyek kellemetlen tünetekkel járnak. Egyéntől függően enyhébb-erőteljesebb hőhullámok, fáradékonyság, érzelmi labilitás jelentkezhet. A változások közül a legszembetűnőbb azonban a bőr öregedése

Az ép bőr fél egészség

A bőrünk nem csak a szépség miatt fontos, hiszen a legnagyobb szervünk, ezért állapota szorosan összefügg az egészségünkkel. A bőr a testünk elsődleges védelmezője, gyorsan és hatékonyan kell reagálnia a sérülésekre, és kívül kell tartania a bejutni próbáló kórokozókat.

Az egészséges, jól funkcionáló bőrre jellemző, hogy élénk tónusú, megérintve puha és rugalmas, felülete viszonylag sima, és megfelelően hidratált.

A megfelelő szerkezet fenntartásában több alkotó működik együtt. A legfontosabb szerkezeti elemek a kollagén, az elasztin, a hialuronsav és a proteoglikánok, a normál működést pedig egyfajta karmesterként az ösztrogén tartja összhangban

bőröregedés gátlás

A bőröregedés

A kollagén, mivel a sejtek közötti teret tölti ki, kevesebb védelmet kap, így kiváló célpontja a szabadgyököknek. A szabadgyökök a kollagénhez kapcsolódva ún. szuperoxidokat hozhatnak létre, aminek hatására a kollagén rostsok törékennyé válnak, és apróbb fragmentumokra darabolódnak. A szabadgyökök forrása lehet pl. az UV-sugárzás, dohányfüst vagy egyéb környezeti szennyezők, ezért károsító hatásuknak folyamatosan ki vagyunk téve. Emellett a kollagénnek a szervezetben van egy természetes öregedése és lecserélődése, vagyis a folyamatos megújítás érdekében a kollagén lebomlás – kollagén szintézis párhuzamosan zajlik.

A kor előrehaladtával jelentkező hormonális változásokkal elkezd felborulni az egyensúly a kollagén rostok felépülése és lebontása között, a bőr veszít a rugalmasságából, ráncosodik és szárazabb lesz. 

  • 25-30 éves korunk után a bőr sejtjei (a fibroblasztok) minden évben kb. 1%-kal kevesebb kollagént termelnek;
  • a csökkenés nőknél a menopauza körül fokozódik;
  • a menopauza utáni 5 évben 30%-ot csökken a kollagéntermelés;
  • és azt követően is további évi 2%-kal kevesebb kollagén keletkezik.

Egy felmérés szerint a 80 évesnél idősebbek bőrét a 30 évnél fiatalabb felnőttek bőrével összehasonlítva 68%-os visszaesés volt tapasztalható a kollagén szintézisében.

bőröregedés kollagén
A kollagénrostok leépülésével egyre több és egyre mélyebb ráncok jelennek meg.

A kollagénvesztés megállítható, visszafordítható, de nem mindegy hogyan!

Súlyosabb menopauzás tünetek esetén gyakori, hogy hormonkezelést javasolnak. Az ösztrogén pótlása a kollagén és elasztin szintézisét is serkenti, aminek hatására feltöltődik a bőr kollagénnel, és vastagabb, élettelibb, fiatalosabb lesz. Az extra ösztrogénnel ezzel párhuzamosan növekedésnek indulhat a csontsűrűség is, vagyis kevésbé lesznek törékenyek a csontok. A hormonterápiának azonban, kiváltképp, ha huzamosabb ideig tart, és nincs személyre szabottan beállítva, hosszú távon súlyos egészségügyi mellékhatásai jelentkezhetnek. A szívelégtelenség, vérrögképződés és sztrók kockázata megnő, és növeli bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának gyakoriságát, ezért csak orvossal történő konzultáció után, szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Természetes kollagén pótlás

A bőr szerkezetét kialakító kollagén, és a hidratáltságért felelős hialuronsav szerencsére teljesen biztonságos formában, étrendkiegészítőként is pótolható. A tapasztalatok szerint mind a menopauza előtt álló, mind az azon átesett nők esetében csökkenthető a már kialakult ráncok mélysége és növelhető a bőr hidratáltsága, köszönhetően a fokozódott kollagén és hialuronsav szintézisnek. A kapszulás kollagén előnye a krémekkel szemben, hogy amíg a krémek általában csak azon a bőrfelületen hatnak, ahova kenik őket, addig az elfogyasztott kollagén és hialuronsav építőelemek a vérkeringéssel a bőr egészéhez eljutnak.

Az anti-aging kollagénkészítmények közül a tengeri halból származó kollagén peptidek felhasználása növekszik a legdinamikusabban, mert hatékonyan szívódnak fel a beleken keresztül, mint a marha és sertés kollagén, és biztonságosabbnak is tekintik őket.

Mi a helyzet a férfiakkal?

férfi bőröregedés

A kor előrehaladtával a férfiaknál is csökken a hormonok mennyisége, ez a változás azonban legtöbbször nem olyan látványos, sokszor a libidóvesztésből és erektilis diszfunkció megjelenéséből lehet észrevenni. A hormonális változások 50 éves kor felett a férfiaknál is bőröregedéshez vezetnek. A kollagén és elasztin szintézise a nőkhöz hasonló módon, kollagén hidrolizátumok fogyasztásával fokozható, a bőröregedés lassítható.

A változó kor egy összetett lelki és fizikai tünetegyüttes, ami egyénenként különböző mértékben jelentkezhet. A hormonszintek csökkenésével a bőr öregedése felgyorsul. Habár manapság szinte minden a fiatalosság és energikusság körül forog, ne felejtsük el, hogy a bőr egyben az egészségünket védő szervünk, ezért különös figyelmet igényel. A bőrünk állapotának romlása kollagén pótlással kordában tartható, sőt, bizonyos mértékig visszafordítható. A kollagén, mint étrendkiegészítő használatával párhuzamosan a hialuronsav és az izoflavonoid tartalmú növények együttes fogyasztása kiemelkedő bőrfiatalító hatással rendelkezhet. A készítmények használatát érdemes minél korábban elkezdeni, már a menopauza kialakulása előtt.

Angol nyelvű szakirodalom az ösztrogének és a bőröregedés közti kapcsolatról: